- Du är här:
- Startsida
Artikeln publicerades 9 november 2017
Historien om klockan i Ås blir film
Under 1600-talet försvann den mytomspunna kyrkklockan i Ås i samband med ett plundringståg under Gyldenlöwenfejden. Nu ska historien filmatiseras i Grästorp i början på december.
Kortfilmen är en av de 15 historiska filmer som ingår i projektet Skaraborgshistorier. Filmerna skall produceras under en tvåårsperiod.
Enligt sägnen tvingas en präst ensam möta dansken under deras plundringståg i Ås. När danskarna kommer till Ås kyrka tar de till eld för att tvinga Åsborna betala pengar. Samtidigt sägs kyrklockan försvinna i Dättern.
-Den mytomspunna berättelsen om dansken och klockan finns i många olika varianter. Vi
plockat små bitar här och där, sedan låtit fantasin fylla i och bygga ut för att kunna
visualisera händelseförloppet på film. Vi har utgått från de fakta som finns, men inte låtit de stå allt för mycket i vägen för en spännande historia, säger John Tornblad och Johan Fågelström, projektledare och producenter för projektet Skaraborgshistorier, som ägs av Studiefrämjandet i samarbete med samtliga kommuner i Skaraborg och med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Lokal regissör
För regi står Simon Karlsson, bördig från Ås som tidigare producerat kortfilmer, musikvideor
och jobbat med långfilm. Fotograf är hans kollega Marcus Holst.
Tillsammans utförde de det uppmärksammade aprilskämtet med det välta Viggenplanet
utanför Grästorp (2012).
Manuset till Klockan i Ås är skrivet av Sanna Friedenthal och det är hennes debut som
manusförfattare. Sanna studerar film och skådespeleri med sikte på musikalteater i
framtiden.
Inspelning i ishall
Filminspelningarna drar igång i början på december och inspelningsplatserna kommer vara i ishallen vid Åse Viste Arena samt vid Dättern där ett 10-tal frivilliga filmarbetare kommer att vara med och producera kortfilmen.
Unga kreatörer i de olika kommunerna får vara med och producera filmen. En viktig del i projektet är nämligen att lyfta fram ungdomar som vill producera film under semifprofessionella förhållanden. Målsättningen är att ge ökad kunskap om filmskapande och uppmuntra till att våga utveckla sin egen kreativitet.
John Tornblad och Johan Fågelström har tidigare gjort filmerna Estrid, Falks Grav, Trollhättans Formare och Tjuvjägaren. Projektet ägs av Studiefrämjandet i samarbete med samtliga kommuner i Skaraborg, samt med stöd från Allmänna arvsfonden.
Är du intresserad av att medverka? Anmäl dig på hemsidan www.skaraborgshistorier.se! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.