Projekt ROLIS

ROLIS HÖNDER FINANSIÄRER

De gröna näringarna är stora och viktiga för en lantbrukskommun som Grästorp, mitt på bördiga Västgötaslätten.

Under 2023-2025 pågick det livsmedelsstrategiska samverkansprojektet ROLIS - robust livsmedelsförsörjning i samverkan. Här jobbade sju kommuner, näringsliv och kunskapsorganisationer tillsammans för att hitta lösningar på utmaningar kopplade till framtidens livsmedelsförsörjning. Hur kan vi äta mer av den mat som produceras lokalt? Vad går att förädla som idag är svinn? Kan vi odla andra saker i framtiden och vad äter och odlar vi i kristid? Under projektet genomfördes demonstrationsodling av potentiella lokala framtidsgrödor, kunkapsträffar på tema cirkularitet i livsmedelskedjan, livsmedelsberedskap samt framtidsgrödor. Inom ramen för projektet togs också prototypprodukter på lokalproducerade livsmedelsprodukter tas fram och testas tillsammans med företag, projektkommunernas skolkök och Civilförsvarsförbundet.

Det här kom vi fram till

Om projektet och dess samverkansaktörer

ROLIS - Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan

Baserat på erfarenheter och slutsatser från det tidigare projektet Rätt från slätt startade ROLIS; Robust Livsmedelsförsörjning genom Samverkan, förädling och cirkulära flöden. Projektet kommer att pågå juni 2023-mars 2025

Sju kommuner samverkar i projektet. Essunga, Götene, Lidköping, Vara, Vänersborg och Skara, med Grästorp som projektägare. Projektet genomförs dessutom i samverkan med RISE, Hushållningssällskapet Västra, Agro Väst, Civilförsvarsförbundet, Naturbruksförvaltningen, LRF och Lokalproducerat i Väst. Därutöver kommer lantbrukare och förädlingsföretag att bjudas in att medverka.

Under förra projektperioden identifierades förädlingen av de lokalodlade grödorna som en flaskhals, därför kommer vi i ROLIS samverka med föler aktörer i livsmedelskedjan och lägga ännu mer fokus på förädlingsföretagen. Vilka grödor och förädlingsprodukter är livsmedelsindustrin intresserade av, och kan de grödorna odlas hos lokala lantbrukare? Det är frågor som kommer att undersökas i projektet.

Projektledare för ROLIS är Sofie Skalstad, och dessutom arbetar Ali Taimory, kock och livsmedelstekniker, med ett testlabb för lokala pilotprodukter. Där kommer han kommer tillsammans med förädlingsföretag att ta fram ett antal testprodukter av så kallade sidoströmmar, alltså sådant som annars inte blivit mat. Det kan handla om grönsaker eller råvaror som är helt livsmedelsdugliga, men som av olika skäl inte hamnar i hyllorna i livsmedelsbutiken.

Projektet finansieras av Europeiska Landsbygdsfonden genom Jordbruksverket samt av de lokala sparbankerna Åse Viste Fonden, Sparbanksstiftelsen Lidköping samt Sparbanken Skaraborg.

Aktörer ROLIS

Demoodling och försök med västsvenska solroskärnor

Vilka andra och nya saker kan vi odla på Västsvenska jordar som idag inte produceras kommersiellt?

Inför odlingssäsongen 2024 samarbetade ROLIS med 10 lantbrukare som medverkade i ett försök att få fram västsvenska solroskärnor. De använde sin befintliga maskinpark och finns utspridda i alla de sju projektkommunerna Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara, Vara och Vänersborg.

I dagsläget finns inte svenska, och definitivt inte lokalodlade, skalade solroskärnor som är anpassade för människor att äta. Efter skörd skickades solroskärnorna för att rensas och skalas och sedan förädlade Skeby Gårdar solrosorna till två prototypprodukter - solrosolja och solrossnacks.

solrosfält

Cirkulärt och svinnsmart

Hur minskar vi svinn och tar bättre till vara på den mat som redan finns i livsmedelssystemet?

ROLIS vill bidra till att nya affärsmodeller skapas där sådant som idag är restprodukter och sidoströmmar kan bli till nya livsmedelsprodukter, för att på så vis göra livsmedelskedjan mer cirkulär.

Detta kommer vi göra genom att utveckla nya produkter från nischgrödor och sidoströmmar tillsammans med RISE, Lokalpriducerat i Väst, livsmedelsindustri och småförädlare.

ROLIS samarbetar med innovationsföretaget weRefine som tar fram en växtbaserad färs av potentiellt matsvinn. Läs mer här https://www.we-refine.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

linsfält

Beredskapslivsmedel

Går det att ta fram en god, lokal beredskapsprodukt som kan produceras såväl i fredstid som kristid?

Genom en egen småskalig testbädd tar ROLIS fram prototyper av lokalt odlade och förädlade livsmedelsprodukter som kan fungera som beredskaps-/krismåltider. Bl.a. Beredskapspåsen som består av lokalodlad nakenhavre, lins och gråärt.

Beredskapsblandningen har testlagats och utvärderats både i projektkommunernas storkök samt på Civilförsvarsförbundets hemberedskapskurser.

Miljöbild-beredskapsblandning

Kunskapsträffar

För att dela med oss av det vi lärt oss och för att få chans att bjuda in fler kloka personer med kunskap arrangerar vi under projektets gång ett antal kunskapsträffar.

Träffarna arrangeras tillsammans med Västra Götalandsregionens Naturbruksförvaltning samt Agrovästs Gröna möten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sista träffen 2024 hålls den 19 november på Nuntorp Gård. Då berättar vi om resultatet i vårt solrosförsök. Läs mer och anmäl dig här: https://gronamoten.agrovast.se/kalender/solrosor-i-sverige/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gröna möten ROLIS Vara 27 feb 2024
EU-finansiering från landsbygdsfonen