- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
- Ekonomiskt stöd
- Ekonomiskt bistånd
Ekonomiskt bistånd
Det finns många regler som bestämmer om du kan få försörjningsstöd eller andra ekonomiska bistånd. Här kan du läsa mer om det.
Ekonomiska svårigheter innebär inte alltid rätt till ekonomisk bistånd. Du kan få stöd och hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare.
Rätten till ekonomiskt bistånd
Om du inte kan försörja dig själv eller få hjälp på annat sätt kan du ha rätt till ekonomiskt bistånd. För att få det måste vissa villkor vara uppfyllda. Biståndet prövas utifrån dina behov och betalas ut av kommunen. För att ansöka ska du kontakta socialtjänsten i din hemkommun.
Ekonomiskt bistånd består av två delar:
- Försörjningsstöd – hjälp med regelbundna, månatliga utgifter.
- Bistånd i övrigt – tillfällig hjälp för andra utgifter som kan uppstå.
Om du tillfälligt vistas i en annan kommun och behöver bistånd där, kan kommunen hjälpa dig med akuta behov.
Har jag rätt till ekonomiskt bistånd?
Ekonomiskt bistånd är ett sista skyddsnät och är tillfälligt. Du ansvarar själv för din ekonomi och måste göra allt du kan för att försörja dig. Om du är gift, har en registrerad partner eller sambo, ska ni försörja varandra. Det innebär att era inkomster och tillgångar räknas ihop. Har du barn under 18 år eller barn som går på gymnasiet, måste du som förälder försörja dem.
Innan du kan få bistånd måste du använda dina ekonomiska tillgångar, till exempel pengar eller värdesaker som kan säljas. Du ska också först söka andra bidrag och ersättningar du har rätt till.
Viktigt att meddela ändringar
Om din ekonomiska situation ändras under tiden du får bistånd, måste du meddela socialtjänsten. Om du lämnar felaktiga uppgifter eller undanhåller information som påverkar din rätt till bistånd, kan du bli åtalad för bedrägeri och bli skyldig att betala tillbaka pengarna.
Krav för att få ekonomiskt bistånd
För att ha rätt till ekonomiskt bistånd måste du göra vad du kan för att försörja dig själv. Du ska delta i en planering som hjälper dig att bli självförsörjande, där dina behov och resurser står i fokus.
Om du kan arbeta måste du delta i aktiviteter på heltid, utifrån din arbetsförmåga. Att delta i dessa aktiviteter är ett krav för att få bistånd. Syftet är att öka motivationen till arbete, undvika passivitet och se till att rätt bistånd betalas ut. Målet är att fler ska kunna arbeta och försörja sig själva.
Arbetslös
Om du är arbetslös måste du vara inskriven på Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb. Du måste kunna visa att du söker alla jobb du är kvalificerad för, inom rimligt pendlingsavstånd. Om det krävs för att du ska kunna försörja dig, kan du också behöva vara beredd att flytta.
Om du tackar nej till ett jobb, inte är tillräckligt aktiv i ditt jobbsökande, eller säger nej till en arbetsmarknadsåtgärd, kan det påverka din rätt till bistånd. Du kan då få helt eller delvis avslag på din ansökan.
Om du inte kan arbeta på grund av nedsatt arbetsförmåga måste du ha ett aktuellt läkarintyg som bekräftar detta.
Sjukskriven
Om du är sjukskriven måste du visa upp ett läkarintyg. Innan du kan få bistånd ska du ha undersökt om du har rätt till ersättning från Försäkringskassan.
Du måste följa din rehabiliteringsplan och samarbeta med vården, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen om det ingår i din plan.
Föräldraledig
Om du är föräldraledig ska du ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan varje dag, med full ersättning.
Senast sex månader innan ditt barn fyller ett år ska du ansöka om en barnomsorgsplats. Detta för att du i tid ska kunna planera för att börja arbeta eller studera när föräldraledigheten är slut.
Om du får kompletterande bistånd till din föräldrapenning ska du delta i aktiviteter som hjälper dig att bli självförsörjande, som exempelvis SFI-studier.
Studerande
Generellt får du inte ekonomiskt bistånd om du studerar som vuxen, eftersom du då inte anses stå till arbetsmarknadens förfogande. Vuxenstudier ska normalt finansieras med studiemedel eller aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen.
Om du avslutat dina studier och söker bistånd kan du få det om du planerat din ekonomi efter studierna och sökt jobb i god tid.
Första gången du söker ekonomiskt bistånd
Vill du ansöka om ekonomiskt bistånd kontaktar du social verksamhet, myndighetsenheten i kommunen via växeln.
Telefonnummer till växeln: 0514-580 00
Telefontider socialsekreterare: måndag, onsdag-fredag 8.30-9.30
Vilka uppgifter måste jag lämna i utredningen?
De vanligaste handlingarna du behöver lämna in när du söker ekonomiskt bistånd är:
- Handlingsplan från Arbetsförmedlingen.
- Kopia på anställningsavtal om du/ni har en anställning eller ska påvörja en anställning.
- Läkarintyg om du är sjukskriven eller är förhindrad att söka arbete.
- Kontoöversikt från banken över alla de konoton, fonder eller lån du har där.
- Bankkontoutrdag för samtliga konton tre månader tillbaka i tiden från den period ansökan gäller för alla som omfattas av ansökan.
- Senaste deklarationen och senaste slutskattsedeln, gäller även eventuella barn. Har du inte deklarerat krävs intyg om detta från Skatteverket.
- Underlag på de utgifter ansökan avser, exempelvis kvitton, fakturor, kostnadsförslag. Vid hemförsäkring krävs både faktura eller autogirospecifikation och försäkringsbrev.
- Hyreskontrakt
- Har du bil krävs inköpshandling eller aktuellt värdeintyg
- Kopia på din legitimation
Registrering
När du ansöker om försörjningsstöd eller annat bistånd registreras du i socialregistret och en personlig akt skapas. I denna akt finns journalanteckningar som du har rätt att läsa. Bara personal inom socialtjänsten får använda registret, och vissa uppgifter används för statistik.
I registret registreras:
- ditt namn
- personnummer
- adress
- civilstånd
- familjeförhållanden
- medborgarskap
- utbetalt bistånd.
Dessa uppgifter skyddas av sekretess enligt Offentlighets- och sekretesslagen. All personal inom socialtjänsten har tystnadsplikt och får inte dela information om dig med obehöriga.
Hur söker jag ekonomiskt bistånd igen?
Om du har pågående ekonomiskt bistånd och söker återkommande kan du använda dig av kommunens e-tjänst.
Vad ingår i ekonomiskt bistånd?
Varje år bestämmer regeringen en miniminivå för ekonomiskt bistånd. Det kallas riksnorm och ska täcka kostnader för boende och hushållsel samt hemförsäkring och arbetsresor. Om du är medlem i fackförening eller a-kassa har du rätt att räkna med detta. På Socialstyrelsens webbplats finns mer information om vad som ingår i riksnormen.
Länk till Socialstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.
Uppgiftskontroll
Vid varje ansökan om försörjningsstöd görs en utredning avseende ditt behov den aktuella månaden. Du måste lämna de efterfrågade uppgifterna till socialtjänsten men vissa kontroller görs ändå regelbundet.
Med din underskrift på ansökningsblanketten godkänner du att kontroller som anges där får göras. Du försäkrar samtidigt att lämnade uppgifter är riktiga.
Mina sidor - ekonomiskt bistånd
Denna tjänst vänder sig till dig som har ekonomiskt bistånd.
Här loggar du in på Mina sidor – ekonomiskt bistånd Länk till annan webbplats.
Vad kan jag göra i e-tjänsten?
Här kan du följa din ansökan om ekonomiskt bistånd, från det du lämnat in ansökan tills beslut är fattat.
Du ser när din ansökan är registrerad som inkommen, vilken bedömning och vilka beslut som fattats och när beslutet har fattats. Du kan också läsa din beräkning. Har din ansökan blivit godkänd och pengar ska betalas ut kan du också se vilken dag utbetalningen går från oss. Detta innebär att du inte behöver kontakta din handläggare för att få information om ditt ärende utan har tillgång till den när du vill via tjänsten. Du ser också kontaktinformationen till din handläggare.
Hädanefter kommer gynnande beslut endast att meddelas via ”mina sidor” i e-tjänsten. Detta gäller oavsett om man ansöker om ekonomiskt bistånd via e-tjänsten eller inte. Eventuella avslagsbeslut kommer även fortsättningsvis att delges per post.
Logga in med e-legitimation
För att logga in på Mina sidor ekonomiskt bistånd måste du logga in med e-legitimation.
E-legitimation kan du få om du uppfyller följande:
- Du har ett svenskt personnummer
- Du är minst 16 år (olika banker har dock olika regler för ålderskrav, hör efter med din bank)
- Du är folkbokförd i Sverige
Både du och din make, maka, partner eller sambo behöver bank-id eller e-legitimation när ni söker försörjningsstöd tillsammans via e-tjänsten återansökan ekonomiskt bistånd. Om du inte redan har e-legitimation kan du ordna det via din bank.
Läs mer om e-legitimation på Skatteverkets webbplats. Länk till annan webbplats.
Återbetalning
Återbetalning av försörjningsstöd förekommer om det betalats ut:
- Som förskott på förmån som pension eller sjukpenning
- Vid arbetskonflikt
- När det finns inkomster eller tillgångar som man är förhindrad att förfoga över för tillfället
- Om försörjningsstödet utbetalats på felaktig grund genom att oriktiga uppgifter lämnats eller underlåtenhet att lämna uppgifter
Överklagan
Besvärshänvisning
Beslutet om ekonomiskt bistånd kan överklagas till förvaltningsrätten.
Du ska senast tre veckor efter att du tagit del av beslutet skriftligt meddela vilket beslut du överklagar.
Ange också:
- Beslutsdatum
- Vilken handläggare som har fattat beslutet
- Vad i beslutet du är missnöjd med
- Varför du vill att beslutet ska ändras och hur det ska ändras
- Bifoga eventuella handlingar som stödjer ditt överklagande
- Ditt personnummer
- Ditt telefonnummer
- Din e-postadress
- Underteckna överklagandet
- Om du väljer att ett ombud ska föra din talan i samband med överklagandet behöver du även skicka med en skriftlig fullmakt
Grästorps kommun prövar först om överklagandet har kommit in i rätt tid. Om överklagandet inte har inkommit i rätt tid kan det komma att avvisas.
Grästorps kommun tar sedan ställning till om beslutet ska ändras och meddelar dig det nya beslutet. Om det framkommer nya uppgifter i överklagandet kan Grästorps kommun ändra beslutet och skickar då överklagandet samt det nya beslutet till Förvaltningsrätten för prövning. Om Grästorps kommun inte ändrar beslutet skickas överklagandet vidare till förvaltningsrätten för prövning. Förvaltningsrätten kommer sedan att fatta ett beslut i ditt ärende.
Överklagandet ska lämnas/skickas till:
Grästorps kommun
Social verksamhet
467 80 Grästorp
Om du har några frågor eller behöver hjälp med överklagandet kan du vända dig till din handläggare.
Relaterad information
- Socialstyrelsens information om ekonomiskt bistånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Provberäkning försörjningsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Riksnormen för försörjningsstöd i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Folkbokföringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kronofogden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.